Soolopolyamoria

Alla olevassa vieraskirjoituksessa pureudumme soolopolyamoriaan. Mitä se oikein on ja kenelle kaikille se sopii?

Soolopolyamoria

Minä olen aina ihastunut helposti ja moneen ihmiseen samaan aikaan. Koska ihania ihmisiä on niin paljon, minua on aina ahdistanut ajatus, että pitäisi valita yksi ihminen, jonka kanssa viettää lopun elämänsä. Olen kuitenkin elämäni varrella ollut suljetuissa monogaamisissa suhteissa pitkiäkin aikoja. Niissä on toistunut aina sama kaava: Alun rakastumisvaiheessa heittäydyn suhteeseen täysillä ja elän symbioosissa sen toisen kanssa menettäen hiljalleen kosketuksen itseeni. Muutaman kuukauden tai vuoden päästä olen sitten herännyt ihmettelemään, että kuka oikein olinkaan.

Nyt olen vihdoin löytänyt minulle sopivan tavan olla. Olen soolopoly, eli minulla on useita sitoutuneita romanttis-seksuaalisia suhteita, mutta näen rakkaitani melko harvoin ja asun yksin. En edes haaveile pesäkumppanista, vaan nautin täysin sydämin siitä että saan itse päättää kaikesta kotonani! Olen rakkaisiini tiiviisti yhteydessä, toisiin useammin ja toisiin harvemmin. On ihanaa kun tietää, että elämässäni on paljon ihmisiä jotka välittävät minusta!

Soolopolynä en pääse vajoamaan rakkaitteni kanssa symbioottiseen yhdessäoloon, jossa itse alan hälvetä – paitsi lyhyiksi ajoiksi. Runsas yksinolo mahdollistaa minulle sen, että tiedän koko ajan, mitä minulle kuuluu ja mitä minä haluan sen sijaan että tulisin kokonaan imaistuksi mukaan toisen elämään. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä, eikä kaikkea tarvitse jakaa! Minulla ei ole yhtään ikävä monogaamisten suhteitteni aikaisia pariskuntatapaamisia. Pidän siitä, että minulla on omat ystäväni ja omat juttuni ja rakkaillani omansa. Tämän lisäksi on ne yhteiset jutut, jotka ovat kaikkien kanssa hieman erilaisia.

Eettinen monisuhteisuus

Minulla on kolme poikaystävää ja tyttöystävä. Heillä kaikilla on myös muita rakkaita. Osalla heistä on myös pesäkumppani. Tässä kuviossa ei kuitenkaan ole millään lailla kyse pettämisestä. Eettinen monisuhteisuus perustuu avoimuuteen ja rehellisyyteen. Meillä ei ole salasuhteita, vaan olemme hyvin perillä toistemme suhdekuvioista.

En koe myöskään olevani millään lailla kilpailuasetelmassa rakkaitteni muiden rakkaiden kanssa. Emme joitain poikkeuksia lukuunottamatta juurikaan ole tekemisissä keskenämme, mutta yhteisen rakkaamme välityksellä olemme jotakuinkin kartalla siitä, miten muilla menee. On kaikkien yhteinen etu, että yhteisen rakkaan muut rakkaat voivat hyvin. Suhtaudun näihin niin sanottuihin metamuruihini siis lämmöllä ja hyväntahtoisuudella.

Eettinen monisuhteisuus ei myöskään tarkoita satunnaisia irtosuhteita. Toisaalta jos irtosuhteet kiinnostavat, eettinen monisuhteisuus ei myöskään sulje niitä pois, kunhan ne toteuttaa vastuullisesti. Eettinen monisuhteisuus ei myöskään ole välivaihe sitä oikeaa etsiessä. Itse koen, että monisuhteisuus on osa tapaani olla maailmassa eikä niinkään valinta. Minulle on luontaista olla samaan aikaan romanttis-seksuaalisissa suhteissa useamman ihmisen kanssa. Toisille taas monogamia on oikea ratkaisu. Suhteeni eivät myöskään ole kevytversio monogaamisista suhteista, vaikken kaikkea elämässäni jaakaan kenenkään kanssa. Suhteeni ovat sitoutuneita ja pitkiä, vaikka poikkeavatkin siitä, mitä yleensä näkee.

Eettinen monisuhteisuus edellyttää hurjan määrän keskustelua ja tunnetyöskentelyä toimiakseen optimaalisesti. Monisuhteisena oppii puhumaan tarpeistaan, toiveistaan ja rajoistaan sekä ottamaan muiden erilaiset tarpeet, toiveet ja rajat huomioon. Kaikki ei aina mene niin kuin haluaisi, joten on hyvä opetella kohtaamaan omia tunteitaan rakentavalla tavalla. Tämä saattaa kuulostaa vaativalta, mutta riittää, että on valmis opettelemaan.

Mustasukkaisuus

Siinä missä monogaamisissa suhteissa rakastuminen johonkin uuteen ihmiseen tarkoittaa usein vanhan suhteen päättymistä, monisuhteisuudessa tällaista valintaa ei tarvitse tehdä. Voi pitää molemmat! Joskus kuulee sanottavan, ettei kykenisi monisuhteisuuteen koska on liian mustasukkainen. Kenenkään ei tietenkään ole pakko olla monisuhteinen, mutta mustasukkaisuus ei ole syy olla olematta monisuhteinen. Monisuhteiset kokevat mustasukkaisuutta siinä missä monogaamisetkin, he vain eivät anna sen olla este omille tai rakkaiden muille suhteille.

Mustasukkaisuus on tunne, jota mielellään välttelisi. Se ei tunnu kivalta. Se ei kuitenkaan ole vaarallinen tunne. Kun sen ottaa vastaan ja kuuntelee sen viestejä, voi oppia paljon arvokkaita asioita itsestään. Taustalla voi olla esimerkiksi pelko siitä, että menettää rakkaansa, ja tämä taas kertoo siitä, että rakas on todella tärkeä itselle. Oman tarvitsevuuden kohtaaminen voi olla pelottavaa. Tämä on asia, jonka voi kertoa rakkaalleen. Usein se päätyy siihen, että suhde lujittuu entisestään. Mikäli uuden rakkaan löytäminen johtaa eroon, taustalla on ollut jo valmiiksi ongelmia. Uuden ihmisen mukaantulo ei niitä itsessään aiheuta.

Rohkeasti oman näköiseen elämään

Jos soolopolyamoria tuntuu omalta jutulta, siihen kannattaa ehdottomasti lähteä. Jos olisin itse tajunnut aiemmin, että tämä on täysin validi tapa elää, elämäni olisi kenties kulkenut eri tavoin. Soolopolynä minä itse voin hyvin, ja se heijastuu monin tavoin ympärilleni.

Olen avoimesti soolopoly. Suurin osa läheisistäni on ottanut tämän hyvin vastaan. Osalle tämä taas on täysin uusi juttu, joten asia on kaivannut enemmän sulattelua. Olen saanut käydä keskusteluja, joissa olen purkanut monisuhteisuuteen liittyviä ennakkoluuloja. Kaapista ulostulo on tehnyt minusta helpommin lähestyttävän. Moni on tämän jälkeen avautunut minulle omista cisheteromonogamianormista poikkeavista ihmissuhdekipuiluistaan. Koska olen joutunut ajattelemaan asioita ahtaan monogamialaatikon ulkopuolelta, minun puoleeni käännytään usein myös muissa ihmissuhdeongelmissa.

Ei kuitenkaan riitä, että tulee kaapista ulos vain kerran. Se pitää tehdä kerta toisensa jälkeen. Se on aina hyppy tuntemattomaan. Koskaan ei tiedä, minkälaisen vastaanoton saa. Onneksi myös se on omissa käsissä, kenelle tulee kaapista ulos ja milloin.

Teksti: Kreeta

IG: kaikkimunrakkaat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s