Avoin suhde & suhteiden moninaisuus

Instagramin puolella on jo hyvän aikaa pyörinyt postaussarja eri suhdemuodoista. Seuraavaksi olisikin esittelyssä avoin suhde ja suhteiden moninaisuus ylipäätään! Tähän postaukseen olemme pyytäneet Satua ja Katjaa, avoimessa suhteessa elävää queer paria, vieraskirjoittajiksi.

Moikka, me ollaan Katja ja Satu. Halutaan kertoa teille tässä postauksessa meidän avoimesta suhteesta ja suhdemuotojen moninaisuudesta.

Me seurustellaan ja asutaan yhdessä, mutta ollaan myös avoimessa suhteessa. Avoin suhde tarkoittaa meidän kohdalla sitä, että voidaan tapailla myös muita ihania tyyppejä ja rakentaa pitkä- tai lyhytaikaisia romanttisia, seksuaalisia tai emotionaalisia suhteita myös muiden kuin toistemme kanssa.

Useimmiten avoimesta suhteesta puhutaan, kun kumppanuuden lisäksi toisella tai molemmilla suhteen osapuolilla saa olla esimerkiksi suhteen ulkopuolisia seksisuhteita. Suhdejärjestelystä on hyvä sopia aina yhdessä ja muistaa kertoa siitä kaikille suhdekuvion osapuolille.

Kaikissa avoimissa suhteessa ei välttämättä sallita muita emotionaalisesti syviä tai romanttisia suhteita, vaikka itse seksi tai seksuaalisuuden toteuttaminen muiden kanssa olisikin sallittua. Me ollaan kuitenkin sovittu, että meidän suhteessa myös muiden kanssa luodut tunnesiteet ovat varsin tervetulleita. Jokaisella on oikeus päättää, millaisen suhteen haluaa rakentaa ja avoin suhde sopii meille todella hyvin.

Meidän suhteen kohdalla voidaan luontevasti puhua myös monisuhteisuudesta. Emme rajaa tai arvota muita suhteitamme, vaan ne voivat olla juuri sellaisia kuin ovat ja arvokkaita itsessään. Asumme toki yhteisessä kodissa, jaamme kahdestaan haaveen vanhemmuudesta ja yhteisistä lapsista tulevaisuudessa. Muuten voimme rakentaa meidän muita suhteita juuri sellaisiksi kuin halutaan – ja se on aivan ihanaa!

Kummallakin meistä on toistemme lisäksi romanttisia ihmissuhteita, jotka ovat meille todella merkityksellisiä ja tärkeitä. Eikä muutettaisi meidän elämästä mitään 💞

Pidetään yhdessä @sadunjakatjanqueerarki -tiliä. Kirjoitamme sinne ajatuksiamme monisuhteisuudesta, avoimesta suhteesta, suhteiden hyvinvoinnista ja toimimattomien suhdenormien purkamisesta.

Mitä vallitsevat suhdenormit sitten ovat?

Tässä kaksi esimerkkiä.

Normi nro 1

Monogamianormi (mononormi) tarkoittaa oletusta, jonka mukaan romanttisuus, seksi tai muut tarpeet, kuten läheisyys, kuuluisi rajata yhteen ainoaan suhteeseen. Monet ihmiset koittavatkin sopeutua yksisuhteisuuteen, vaikka monogaminen suhde tuntuisi todellisuudessa ahtaalta tai jopa tukahduttavalta.

Toinen suhteisiin liittyvä vahva oletus on niin sanottu “rakkausnormi” tai käsitys suhdeliukuportaista. Liukuportaiden voidaan ajatella kulkevan aina tiettyä kaavaa vaiheineen. Tässä oma esimerkkimme suhdeliukuportaiden ajatuksen pohjalta.

Normi nro 2

Tervetuloa suhdeliukuportaisiin.

Täällä on suunta vain ylöspäin ja jos hyppäät pois liukuportaiden kyydistä, aloitat aina alusta uuden ihmisen kanssa. Liukuportaiden ensimmäinen askel. Lähdette kahdestaan rullaamaan niillä ylöspäin. Aluksi ihastutte, sitten kerrotte ystäville, lopulta tunnustatte ihastuksen toisillenne, tapailette aikanne, lopulta rakastutte, suljette viimeistään nyt suhteen monogamiseksi, muutatte yhteen, menette tietyn ajan kuluttua kihloihin, sitten naimisiin, hankitte keskenänne lapsia ja olette yhdessä vanhoille päiville asti. Huomioithan matkan aikana, ettei suhdeliukuportailla ei saa edetä liian nopeasti, liian hitaasti, ette saa loikata yli yhdenkään askeleen, laskeutua kesken matkaa taaksepäin tai muutenkaan pysähtyä. Pidättehän hatuistanne lujasti kiinni!

Huh, olipa ahdistava kyyti! Useimmat ihmissuhteet rakentuvat todellisuudessa paljon monimuotoisempien vaiheiden kautta, eikä monikaan edes halua olla suhteessa, jossa vastaavaa ”kaavaa” noudatetaan. Kenties suhteen osapuolet eivät koskaan halua olla yhdessä vain toistensa kanssa, mennä koskaan naimisiin, hankkia lapsia tai muuttaa yhteen. Maailmassa on onneksi tilaa myös monisuhteisuudelle ja avoimille suhteille ja tietoa niistä on jatkuvasti enemmän saatavilla.

Keskenämme puhumme suhdeliukuportaista rakkausnormina, koska se kuvaa mielestämme hyvin oletuksia, joita yhteiskunnassa yhdistämme rakkaudellisten suhteiden etenemiseen ja niissä olemiseen. Nämä normit ovat usein myös sisäistettyjä, näkyvät tunteina ja ajatuksina jokaisen toiminnassa enemmän tai vähemmän. Opimme nämä normit niin kasvatuksen, kulttuurin, median, koulutuksen, ystäväpiirien kuin elämänkokemusten kautta.

Arkisimmillaan normit tulevatkin näkyväksi, kun joku vaikkapa tiedustelee, että ”millos ajattelitte muuttaa yhteen” tai sanomalla, että ”eikös olisi jo aika hankkia niitä lapsia”. Toisaalta monisuhteisuuttamme joskus ihmetellään, että ”eikös se nyt riitä, että ihan vain yhden kanssa on”. Jokaisella on kuitenkin oikeus rakentaa ihmissuhteitaan juuri sellaiseksi kuin toivoo ja tämä suhdemuoto on meille kaikista toimivin.

Mitä avoimessa suhteessa oleminen edellyttää?

Avoimessa suhteessa oleminen edellyttää kykyä kommunikoida, taitoa käsitellä tunteita ja siihen tarvitsee itsetuntemusta omista rajoista, tarpeista ja toiveista. Näitä taitoja on kuitenkin mahdollista oppia ja jos haluat tutustua itseesi tai kumppaniisi, parhaimmillaan avoin suhde tai monisuhteisuus lähentää ja kasvattaa ihmisenä.

Monisuhteisena ja avoimessa suhteessa saakin oppia huomaamaan, miten paljon vapautta ja tilaa normien ulkopuolella on – ja miten hyvältä tuntuu, kun saa olla juuri sellainen kuin on ja rakastaa juuri niin kuin rakastaa.

Me halutaan meidän suhteella ja siitä kirjoittamalla muistuttaa siitä, että jokaisella on oikeus rakentaa juuri itselleen toimivia suhteita. Sinulla on oikeus kyseenalaistaa vallitsevat suhdenormit, jos ne eivät omalla kohdallasi toimi. Voit löytää suhdemuodoista itsellesi sopivimman tai rakentaa omanlaisesi suhteen itsellesi tärkeiden ihmisten kanssa.

Teksti: Katja & Satu

IG: @sadunjakatjanqueerarki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s