Vammaisuus ja sukupuoli-identiteetti

Tänään 31.3 vietetään transihmisten näkyvyyden juhlapäivää, sen kunniaksi Sam Smal kirjoitti meille vieraskirjoituksen vammaisuudesta ja sukupuoli-identiteetistä sekä asioista, mitä sen ympärillä tulee jokaisen ottaa huomioon.

Vammainen nähdään yhteiskunnan silmissä monesti vain vammaisena. Unohdetaan kokonaan, että vamman tai sairauden takana on henkilö, jolla on oma persoonansa.
Sukupuoli-indentiteettiä ei pysty päättelemään ulkonäöstä, ja näin on myös vammaisen kohdalla.

Terveydenhuollossa puhutellaan syntymäsukupuolen tai Kela-kortissa lukevan sukupuolen mukaan. Heitä on jopa pelottavaa korjata, koska vaarana on, että se vaikuttaa negatiivisesti hoitoon. Terveydenhuolto ei myöskään näe ei-binäärisiä sukupuolia.

Vammainen on identeetti myös, itse olen siitä ylpeä ja sanon itseäni vammaisaktivistiksi. Kuitenkin olen myös paljon muuta, kuten muutkin vammaiset. Me voimme yhtälailla olla transsukupuolisia.

Vammattomille vammaisuus voi näyttäytyä asiana josta on pelottavaa puhua, koska se ei koske itseään. Tarvitsemme kuitenkin vammattomia puhumaan vammaisten oikeuksista, kuten liittolaisia on myös sukupuolivähemmistöillä.

Olen itse ylpeä sukupuolestani. Olen käynyt pitkän tien löytäessäni sen. Minun nuoruudessani ei puhuttu sukupuolivähemmistöistä. Löysin muunsukupuolisuuden verratteen aika myöhään.

Vammaisuus tuli myös elämääni myöhemmin. Olen vammautunut sairauksien takia vuonna 2014. Käytän aina pyörätuolia. Olen myös femme, ja ehkä tästä syystä minua sukupuolitetaan väärin. Ihmiset usein olettavat ei-binäärisyyden olevan androgyniyyttä. Vammainen muunsukupuolinen on  vähemmistön vähemmistö. Joskus se on pelottavaa. Pyörätuolini näkee minusta heti, mutta sukupuolta ei tietenkään.

Teksti: Sam Smal

IG: @sam.smal

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s