Yhteys itseen mahdollistaa yhteyden toiseen seksissä

Veckan SEX jatkuu ja seuraavaksi pureudumme yhteyden ja seksin teemoihin Väestöliiton asiantuntijan vieraskirjoituksen muodossa.

Moni nuori ottaa paineita seksistä. Monesti paineet kertovat seksiin liittyvistä odotuksista ja säännöistä, joita jokainen meistä omaksuu ympäröivästä yhteiskunnasta. Moni ajattelee, että seksin pitäisi olla ja tuntua jonkinlaiselta. 

Voi käydä niin, että kun seksiltä kovasti odottaa tiettyjä asioita, jäävät odotukset täyttymättä. Seksi ei suju kuten ajatteli tai mukavia asentoja on vaikeaa löytää. Seksi tuottaa yllättäen kipua tai siemensyöksy tulee nopeasti. Seksi ei tunnu nautinnolliselta tai juuri miltään. On mahdollista, että samoja asioita koetaan yhä uudelleen seksissä, ja pettymyksen saattelemana kiinnostus koko hommaan saattaa latistua. 

Pulmatilanteita voi lähteä ratkomaan monin tavoin, mutta yhteyden rakentamisesta itseen kannattaa aina aloittaa. Mitä seksi tarkoittaa minulle? Mistä minä nautin? Mitä tarvitsen, jotta minulla on hyvä olla seksissä? Minkälainen kosketus tuntuu minusta hyvältä, ja minkälainen ei? Odotanko toiselta jotain, mitä en ole hänelle kertonut selkeästi? Otanko vastuuta omasta nautinnostani? Yhteyttä itseen voi rakentaa purkamalla seksiin liittyviä odotuksia ja sääntöjä, joita olemme poimineet viihteestä, mediasta, pornosta sekä keskusteluista ystävien kanssa. Yhteyttä itseen voi rakentaa tutustumalla omaan kehoon, fantasioihin ja itsetyydytykseen tavalla, mikä tuottaa nautintoa. Sinulla on lupa nauttia juuri siitä, mistä nautit.

Kun on tutustunut rohkeasti itseensä ja alkanut rakentaa yhteyttä omaan kokemukseen seksuaalisuudesta, on helpompaa rakentaa yhteyttä toiseen. Kun yhteys itseen on selkeä, on mahdollista sanoittaa toiselle, mitä seksissä voi kokeilla, ja mitä tulee jättää seksistä pois. 

Yhteys toiseen ei kuitenkaan synny ainoastaan omien fiilisten sanoittamisesta, vaan se edellyttää kiinnostusta toisen ihmisen toiveisiin, rajoihin ja mieltymyksiin. Kun osapuolet ovat kiinnostuneita sekä oman kokemuksen sanoittamisesta että toisen kokemuksen kuulemisesta, muodostuu yhteys kumppanusten välillä kuin itsestään. Seksin keskeisimpiä asioita on suostumus, mikä tarkoittaa sitä, että seksissä tehdään vain niitä asioita, joita halutaan yhdessä tehdä.

Seksuaalinen nautinto perustuu yhteyden rakentamiselle niin itseen kuin toiseen. Kun kaikki osapuolet tietävät seksin mahdollisuudet ja rajat, voi yhteinen matka alkaa.

Teksti : Viivi Sihvonen

Asiantuntija, Nuorten Väestöliitto

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s