Jokainen ihminen on sellaisenaan rakkauden arvoinen

Tässä vieraskirjoituksessa aktivisti Marja puhuu meille seksuaalioikeuksien toteutumisesta vammaisten kohdalla.

Yleensä voidaan yhdessä todeta, että seksuaalioikeudet kuuluvat kaikille. Miksi sitten vammaisten seksuaalisuudesta puhutaan usein täysin erillään muusta seksuaalisuudesta tai jätetään keskustelu siihen, että hei, vammaisillakin on seksuaalisuus.

Niin. Vammaisuushan ei ole sana, jolla kuvata kenenkään seksuaalisuutta. Vammaisuus ei ole mikään syy sille, ettei ihmisellä kuuluisi olla oikeutta määrätä omasta kehostaan ja muista itselle kuuluvista asioista. Vammaisilla on samalla tavalla oikeus olla oma itsensä, sanoa ei, viehättyä muista ihmisistä, saada rakkautta ja harrastaa turvallista ja itselle mieluista seksiä.

Usein nämä oikeudet kuitenkin ohitetaan. Vammaisille on rakennettu kaksi muottia, joista jompaankumpaan tai molempiin yritetään jatkuvasti vammaisia työntää. Ensimmäinen näistä muoteista on vammainen säälin kohteena. Silloin vammainen nähdään ihmisenä, jonka elämä on surkeaa ja surullista. Vammaisuuden ajatellaan tekevän elämästä niin vaikeaa, että muiden ihmisten tulee helpottaa sitä säälillä. Suurin osa ihmisistä ei halua kuulla, että heidän kanssaan ollaan, koska he ovat säälittäviä.

Toinen muoteista on vammainen inspiraation lähteenä, jossa vammaisten arkielämä nähdään näistä “ylitsepääsemättömistä” vaikeuksista johtuen niin inspiroivana, että se antaa voimaa kaikille muille ihmisille. Tämä tiivistyy lausahdukseen “jos tuollainen vammainenkin ihminen pystyy johonkin, minäkin pystyn”. Vammaisia ei oikeastaan haluta nähdä näiden kahden muotin ulkopuolella. Kuitenkaan melkein kenenkään identiteetti ei ole suoraan mihinkään muottiin sopiva tai ainoastaan se, mikä muottiin sisälle mahtuu. Nämä muotit rajoittavatkin nähdyksi tulemista ja omana itsenä elämistä.

Näiden muottien ulkopuolella ajatellaan usein, etteivät vammaiset ole oikeutettuja saamaan rakkautta muualta kuin korkeintaan omalta perheeltä. Tämä on yksinkertaisesti väärä oletus. Jokainen ihminen on sellaisenaan rakkauden arvoinen.

Teksti: Marja Puustinen

IG: tajutonmarja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s