Ejaculation Falls

“Ejaculation = seksuaalinen kliimaksi tai sanojen tunteellinen purkaus, tarve tulla kuulluksi.”

Väestöliiton nuorisotyöryhmän Vera ja Peppiina saivat tilaisuuden haastatella Espoon kaupunginteatterilla esitettävän Ejaculation Falls-näytelmän työryhmäläisiä. Näytelmä on Baltic Circle-teatterifestivaalin, Espoon kaupunginteatterin sekä SICK!-festivaalin yhteistuotanto, joka valtaa näyttämön kahtena päivänä marraskuussa 2021.

* Blogikirjoitus toteutettu yhteistyössä Ejaculation Falls työryhmän kanssa.

Ejaculation Falls käsittelee seksuaalisuuden monimuotoisuutta ja erityisesti niitä asioita, jotka jäävät arkipäiväisessä keskustelussa taka-alalle. Näytelmäteoksen tarkoituksena onkin vähentää häpeää ja tabuja aiheiden ympäriltä ja luoda näyttämölle avoin tila erilaiselle keskustelulle ja ajatuksille, joita näytelmä herättää. Esitys onkin keskusteleva teos, jossa yleisöllä on halutessaan mahdollisuus osallistua mukaan. Seksuaalista aktia tai pornoa sisältävä teos Ejaculation Falls ei kuitenkaan ole.  

Esityksen ohjaaja ja teoksen koollekutsuja Essi Rossille Ejaculation Falls ei ole ensimmäinen kosketus aiheen käsittelyyn näyttämöllä. Rossi onkin käsitellyt vuosia seksuaalisuutta ja sukupuolia näyttämöillä myös Suomea kauempana. Manchesterilainen SICK!-festivaali kiinnostui Rossin aiemmasta teoksesta ja toivoi samankaltaista näytelmää – ja tässä se on. Rossi tahtoo näytelmäteoksella käsitellä seksuaalisuutta ja sen moninaisuutta positiivisemmasta näkökulmasta, kuin esimerkiksi traumojen kautta.  

–  Monivuotinen prosessi on ollut antoisa ja merkityksellinen. Fokuksessa ei ole se, miten hyvin joku näyttelee, vaan se itse asia.  

Esiintyjien osalta prosessi on tiiviimpi. Avoimessa haussa etsittiin esiintyjiä taustasta riippumatta ja lopulta kasaan saatu työryhmä tapasi ensimmäistä kertaa elokuun alussa. Itse esityksen harjoitukset alkoivat marraskuun alussa.  

– Oli heti luottamus siihen, että tästä tulee hieno. Tulemme kyllä olemaan keskeneräisiä vielä esityksessäkin, koska sitähän ihmisyys on, toteaa esiintyjä Heli.  

Ohjaaja Rossi paljastaa, että käsiohjelmaan onkin jätetty tilaa omien muistiinpanojen kirjaamiselle, sillä aihe herättää varmasti yleisen keskustelun lisäksi ajatuksia, joita on hyvä päästä käsittelemään myös myöhemmin.  

– Esitys voi olla lähtökohta. Tämä on osa isompaa dialogia tai keskustelua – parasta olisi, että ihmiset kantaisivat tätä keskustelua esityksestä mukanaan. Näytelmäteoksessa esiintyvä Sari toivookin, että katsojilla olisi näytöksestä lähtiessään enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. 

Esitykseen ovat tervetulleita kaikenlaiset ihmiset ja työryhmä toivookin, että katsomoon löytäisivät myös ne, jotka kokevat, ettei aihe koske heitä. Ryhmä muistuttaa, että ihminen on syntymästä kuolemaan seksuaalinen olento, eikä seksuaalisuudessa ole kyse vain seksistä tai muusta fyysisestä kontaktista muiden ihmisten kanssa. 

– Tämä nimenomaan ei ole homo-esitys. En tahdo, että tätä nähdään marginaalisena juttuna, Heli toteaa.   

Yleisöön kaivataan ihmisiä seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuoli-identiteetistä riippumatta. Esitystä kannattaa tulla katsomaan, vaikka vähän epäilyttäisikin tai aihe tuntuisi hankalalta. 

– Mä toivon, että meillä kaikilla olisi sellaiset vanhemmat, jotka ymmärtäisivät, miten tärkeä juttu tämä on.

Ejaculation Falls Espoon kaupunginteatterissa
19.11. klo 19.00 ja 20.11. klo 15.00, peruslippu 15€

osoitteesta: https://www.tiketti.fi/baltic-circle-ejaculation-falls-louhisali-espoon-lippuja/76605

Lisätietoja osoitteesta https://www.balticcircle.fi/ohjelmisto/ejaculation-falls

Teksti: Peppiina Hemminki, Nea Holopainen & Vera Karvonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s