Kansainvälinen kuukautispäivä

Tänään vietetään kansainvälistä kuukautispäivää eli Menstrual Hygiene Dayta. Sen tavoitteena on puhua kuukautisista ja parantaa tietoisuutta kuukautishygieniasta.

Päivä on 28.5 symboliikan vuoksi. Numero 28 kertoo keskimääräisestä kuukautiskierron pituudesta ja numero 5 kertoo keskimääräisistä vuotopäivistä.

Tänäänkin 800 miljoonalla ihmisellä on kuukautiset. Edelleen tabut ja tiedon puute rajoittaa menstruoivien elämää ympäri maailmaa. Tiesitkö, että kuukautiset aiheuttavat häpäisyä, kiusaamista, eristämistä ja haittaavat koulunkäyntiä? Kuukautisköyhyys on myös oikeasti olemassa oleva asia.

Meillä on mahdollisuus puuttua tähän. Helpoiten voimme tehdä sen puhumalla asiasta ja rikkomalla turhia tabuja.

Meillä Suomessakin menkat ovat edelleen tabu. Maailmalla tilanne on vielä huonompi. Kovat kuukautiskivut ovat monelle arkipäivää ja kuukautissuojista saa maksaa paljon. Suomessa niitä verotetaan korkeimman verokannan mukaan, sen sijaan, että ne rinnastettaisiin terveystuotteisiin ja verotus kevenisi.

Skotlannista tuli ensimmäinen maa, joka tarjoaa ilmaisia kuukautissuojia kouluissa. Tämä on mahtavaa ja loistava keino kuukautisköyhyyden kitkemiseksi. Myös Uusi-Seelanti on ilmoittanut kesäkuusta alkaen tarjoavansa ilmaisia suojia koululaisille.

Ristiriitoja

Katsoin Netflixistä pysäyttävän ohjelman nimeltä Kuukautiset: Uusi periodi. Ohjelmassa kuukautiset oli puheenaiheena nolostuttava, osa ei suostunut puhumaan siitä ollenkaan. Ihmisiä eristettiin niiden vuoksi ja pojat jopa saattoivat vältellä kokonaan teini-ikäisiä tyttöjä, sillä koskaan ei voinut tietää kenellä on meneillään kuukautiset. Moni elää harhaluulossa, että kuukautiset on sairaus. Sairaus, jonka naiset ansaitsevat, jotta paha veri pääsee pois.

Tämä on sydäntä särkevää. Monilla on myös hyvin vaillinaiset tiedot siitä mitä kuukautisveri oikeastaan on, mistä se tulee ja miksi.

On ristiriidassa, että hedelmällisyyttä arvostetaan, mutta siihen oleellisesti liittyvää kuukautiskiertoa ei.

Kuukautishygienia

”Huono kuukautishygienia estää naisilta ja tytöiltä heidän oikeutensa koulutukseen, terveyteen ja työhön suotuisissa olosuhteissa. Kuukautishygienia onkin perusedellytys ihmisoikeuksien toteutumiselle” suora lainaus Luneten sivuilta.

Kuukautishygienia on perusedellytys koulutukselle. Toimivat wc-tilat tai muut vastaavat tilat, jossa vaihtaa kuukautisside eivät kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys. Kunnollisten tilojen puute saattaa johtaa siihen, etteivät menstruoivat käy koulussa/töissä kuukautisten aikaan tai koulussa käynti loppuu kokonaan kuukautisten alettua.

Myös kuukautiskivut ovat syitä koulusta poisjäämiselle. Kuukautissuojina saatetaan käyttää likaisia rättejä, kuivia lehtiä, ruohoa, hiekkaa tai sanomalehtiä koska mahdollisuutta siteisiin ei ole. Epähygieeniset kuukautissuojat aiheuttavat tulehduksia ja se huonontaa elämänlaatua. Nämä tulehdukset olisi estettävissä hyvällä kuukautishygienialla.

Kaikilla ei yksinkertaisesti ole varaa ostaa kuukautissiteitä, tai jos varaa on, samaa sidettä voi joutua käyttämään pitkiä aikoja. Kestävämmät vaihtoehdot kuten kuukuppi voisi olla vaihtoehto, mutta sen käyttäminen vaatii puhdasta vettä ja pesumahdollisuutta.

Tieto kuukautisista kuuluu kaikille. Puutteet kuukautis- tietämyksessä voivat estää ei menstruoivien empatiaa menstruoivia kohtaan. Näin ei saa olla. Tämä koskettaa meitä kaikkia. Vaikuttaa voi puhumalla, rikkomalla tabuja ja lahjoittamalla mm. Planin sivuilla. Meillä on kyllä keinoja vaikuttaa, meidän täytyy vain aktiivisesti ryhtyä toteuttamaan niitä.

Muistetaan myös, että kaikilla naisilla ei ole kuukautisia, eivätkä kaikki, jolla on kuukautiset, ole naisia.

Teksti: Ida Vainionpää

LÄHTEET:

https://fi.lunette.com/blogs/news/kuukautispaiva

https://plan.fi/tapahtumakalenteri

https://www.hs.fi/talous/art-2000006179892.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s