Kuntavaalitkin liittyvät seksuaalioikeuksiin

Kuntavaalit tulevat! Me Hurmassa kannustamme kaikkia vaaliuurnille. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 26. toukokuuta – 8. kesäkuuta ja ulkomailla 2. – 5. kesäkuuta 2021. Varsinainen vaalipäivä on 13. kesäkuuta. Seuraavassa kirjoituksessa avaamme miksi kuntavaaleissa äänestäminen on tärkeää seksuaalioikeuksienkin kannalta!

Kuntavaaleissa valitaan kunnanvaltuustot, jotka käyttävät ylintä päätäntävaltaa kunnan asioista. Kunnat ovat vastuussa muun muassa kasvatuksesta sekä (vielä toistaiseksi, ennen sote-uudistusta) sosiaali- ja terveyspalveluista. Kunnanvaltuustoissa päätetään kunnan rahojen käytöstä. Esimerkiksi: panostetaanko kouluihin ja seksuaalikasvatukseen tai tarjotaanko nuorille maksutonta ehkäisyä.

Ehkäisy voi olla elämäänsä aloittavalle nuorelle tai hänen perheelleen kallis menoerä. Toisaalta nuori voi pelätä perheensä reaktiota, jos hän joutuu kysymään ehkäisyyn rahaa. Yksi Väestöliiton kuntavaalitavoitteista onkin maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen nuorille Suomen kaikissa kunnissa. Tällöin kunta huolehtii ehkäisyn kustannuksista. Kunnan tarjoama ehkäisy vähentää eriarvoisuutta eri kunnissa asuvien nuorten välillä, sekä tutkitusti myös nuorten tekemien aborttien määrää. Tällä hetkellä nuoret ovat eriarvoisissa asemissa, sillä kaikki kunnat eivät tarjoa maksutonta ehkäisyä ollenkaan ja niidenkin, jotka tarjoavat, välillä on eroa siinä, mitä kaikkea maksuttoman ehkäisyn piiriin katetaan. Sen lisäksi, että maksuttoman ehkäisyn tarjoamisella on inhimillistä hyötyä, on sillä myös kunnille itselleen taloudellisesta hyötyä. Pitkällä tähtäimellä se nimittäin tuo säästöjä vähenevinä sosiaali- ja terveydenhuollon kuluina.

Sillä, keitä valtuustossa istuu, on paljon väliä kuntalaisten elämään. Esimerkiksi Päijät-Hämeen kunnissa torpattiin viime vuonna esitys maksuttomasta ehkäisystä. Jos mukana olisi ollut erilaisia päättäjiä, oltaisiinko esitys torpattu?

Viime kuntavaaleissa (2017) vain 35 prosenttia 18-24-vuotiaista nuorista käytti äänioikeuttaan, mikä oli huomattavasti alhaisempi kuin koko maan äänestysprosentti (57,6 %). Vain 8,9 prosenttia ehdokkaista ja 5,7 prosenttia valituista oli alle 30-vuotiaita. Keskimääräinen kunnanvaltuutettu onkin 50-vuotias mies. Vuonna 2021 alle 30-vuotiaiden ehdokkaiden osuus tippui 0,4 prosenttiyksikköä, 8,5:een prosenttiin.

Nuoret ovat siis selkeästi aliedustettuna kunnallisessa päätöksenteossa, vaikka kunnissa päätetään paljon nuoria koskevista asioista. On tärkeää, että äänestämme kuntiin nuoria päättäjiä. He tuntevat nuorten asiat paremmin ja yleensä ajavat nuorille tärkeitä asioita. Me jäämme maapallolle pitemmäksi aikaa elämään ja on siksi myös tärkeää, että olemme mukana sekä tätä hetkeä että tulevaisuutta koskevassa päätöksenteossa.

Miten löytää oma ehdokas? 3 + 1 vinkkiä!

1. Äänestä nuorta!

2. Äänestä ehdokasta, joka on allekirjoittanut

Setan kuntavaalitavoitteet

– Trans ry:n kuntavaalitavoitteet

– Naisjärjestöjen keskusliiton 10 tasa-arvoteon ehdokassitoumuksen

3. Täytä vaalikone! Esim. Allianssilla, Ylellä, Helsingin Sanomilla ja paikallisilla sanomalehdillä on vaalikoneita.

Vaalikoneessa muista klikata aina (mikäli seuraavaa kysymystä kysytään):

(Lähde: Ylen vaalikone)

+ 1. Äänestä ehdokasta, joka ottaa ilmastokriisin tosissaan, ja on valmis ajamaan kunnan hiilidioksidipäästöjä alas. Meillä ei voi olla tulevaisuudessa seksuaalioikeuksiakaan, jos ei ole tulevaisuutta, mitä odottaa!

Teksti: Emmi Rantanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s