Mitä nautinto on?

Tämän vuoden seksuaalikasvatusviikko Veckan SEXtonin teemana on nautinto eli kaikki mikä tuntuu hyvältä. Instagramin puolella olemme jo käynnistelleet viikkoa nautintoteemaisilla aiheilla ja nyt olisi luvassa postaus samasta aiheesta vähän laajemmin myös tänne Hurman nettisivujen puolelle!

Mitä se nautinto sitten oikeastaan on, mistä sitä voi saada ja miltä se oikein tuntuu? 

Yksinkertaisesti nautinto on jotain mikä tuo itselle hyvää oloa, mielihyvää ja iloa. Nautinto voi tuntua jossain tietyssä osassa kehoa, vallata koko kehon, näkyä hymynä kasvoilla tai tuntua vaikka lämmön tunteena rinnassa. Osaatko sanoa missä kohtaa kehoa sinulla nautinto tuntuu? 

Varmaa on, että me kaikki ansaitaan nautintoa ja sitä hyvää oloa mikä siitä seuraa. Nautinto kuuluu kaikille, eikä sitä tarvitse mitenkään erikseen ansaita. Elämässä saa ja pitää nauttia, parhaimmillaan se lisää onnellisuuden tunnetta. 

Nautintoa voi kokea melkeinpä mistä tahansa asiasta. Ihmiset ovat erilaisia ja myös nautinnon kohteet voivat olla erilaisia. Nautintoa voi kokea mm. ruuasta, harrastuksista, kävelystä luonnossa, aamukahvista, päiväunista, siivoamisesta, ystävien kanssa juttelemisesta, seksistä, hyvästä leffasta tai siitä ettei tee yhtään mitään! 

Mistä arjen pienistä asioista sinä nautit? Nautitko pienestä tai suuresta tekemisestä, vai oletko mielummin tekemättä mitään? 

Joskus parasta nautintoa voi tosiaan olla se, ettei tee yhtään mitään sen erikoisempaa. Antaa vaan itsensä olla ja rentoutuu ilman mitään ärsykkeitä. Monesti meidän oma keho osaa kertoa meille juuri sen mitä haluamme ja kaipaamme, meidän on vain osattava kuunnella sitä. Oletko sinä koskaan opetellut kuuntelemaan omaa kehoasi? Harjoittelun voi aloittaa ottamalla rauhallista aikaa ja tilaa itselleen ja miettiä mitä todella toivoo.

Oma identiteetti, sukupuoli ja seksuaalisuus ovat sellaisia asioita, joita jokainen meistä käsittelee jossain vaiheessa omaa elämäänsä. Ne voivat olla kipeitä ja hankaliakin asioita. Käsittelyä ja kasvua helpottaa kuitenkin tieto siitä, että kaikilla on oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi omana itsenään. Kaikilla on oikeus nauttia. Meitä on täällä paljon erilaisia ihmisiä ja meille kaikille on oma paikkamme. 

Me kaikki olemme myös oikeutettuja tiedon saantiin, myös tietoon nautinnosta. Tietoon siitä, että nautinto on täysin sallittua ja ihanan tuntuista. Tietoon siitä, että nautintoa saa tuntea ja kokea ja sitä saa myöskin haluta. Tietoon siitä, että nautinto on meidän kaikkien oikeus. 

Se ei aina kuitenkaan ole helppoa. Nautinnon tiellä voi olla esteitä joita voi olla hankala murtaa. Maailma on vielä kovin kesken. Emme ole kovin hyviä hyväksymään erilaisuutta, vanhat patriarkaaliset tavat ovat pinttyneet toimintaamme ja kammoksumme helposti uutta ja muutosta. Muutos on kuitenkin tulossa ja se on väistämätöntä. Me hurmalaiset taistelemme paremman huomisen puolesta ja veckan SEXton on yksi keino sen saavuttamiseksi.

Seksuaalinen nautinto

Nautinnon kokemiseen voi oleellisesti kuulua myös seksuaalinen nautinto. Seksuaalisen nautinnon ei tarvitse olla pelkkää itse seksin tekemistä, vaan se voi sisältää paljon muutakin. 

Seksuaaliseksi voi kokea esim. tietyt vaatteet päällään, kun lähtee ulos tai menee nukkumaan. Jokin ihana kirja voi olla seksuaalinen ja tuottaa nautintoa, vaikka se ei varsinaisesti seksin tekemiseen liittyisikään. Seksuaalisuutta voi kuvata tunteet, pitkään puhuminen ja vaikka vain oleminen omien ajatusten kanssa. Sinä saat itse päättää mikä on sinulle seksuaalista ja mikä ei. 

Kun mennään itse seksiin, nousee yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi nautinto. Nautinnosta kuitenkin puhutaan saamassamme seksuaalikasvatuksessa harmillisen vähän, jos ollenkaan. Saamamme seksuaalikasvatus on usein riskeihin keskittyvää negatiivissävytteistä valistusta. Me haluamme kuitenkin julistaa myös seksin ihanaa ja nautinnollista puolta, sitä kaikkea mikä tuntuu juuri itsestä hyvältä. On totta, että seksissä on joitain riskejä, mutta kun ne tiedostaa ja huomioi voi myös huoletta nauttia! 

Seksi on jotain nautinnollista tekemistä. Se voi olla mm. suuseksiä, yhdyntää, käsiseksiä, seksiviestejä, sooloseksiä, suutelua, roolileikkejä, tantraa, ruuan kanssa leikkimistä, hellää tai rajua, seksileluja, hierontaa, tanssia, eri elementeillä leikkimistä, BDSM:ää ja paljon muuta!  

Nautinnolliseen seksiin voi liittyä myös paljon erilaisia elementtejä, ehkä jotain vastakohtiakin, joista itselle sopii toinen ja toiselle toinen. Saamme olla onnellisia siitä, että seksi voi olla niin moninaista. Itselleen voi valita parhaat palat ja antaa nautinnon tulla.  

Nautinnon huipuksi kutsuttua orgasmia voi myös halutessaan tavoitella. Orgasmin ei kuitenkaan tule, eikä tarvitse olla seksin päämäärä. Tärkeintä on oma nautinto, oli se sitten nautintoa koko matkan ajan tai orgasmin saavuttaminen. Se mikä seksi on juuri sinulle hyvää ja nautinnollista, on sinun itse päätettävissä.  

Seksuaalisuutta ja seksiä voi kokea nautinnollisena niin monilla eri tavoin. Seksuaalinen nautinto on yhtä lailla sallittua kuin kaikki muukin nautinto. Niin kauan, kun ei vahingoita muita, ei nautinnolle ole mitään estettä. Seksin suhteen nautintoakin voi tuntea melkein mistä tahansa asiasta. Koska sinä viimeksi olet pysähtynyt oman nautintosi äärelle? Kuunnellut mitä sinä haluat, mistä juuri sinä pidät ja mitä kehosi kaipaa juuri nyt? Yksi tapa miettiä omia seksuaalisen nautinnon kohteita on täyttää meidän bingo, joka löytyy instagramin puolelta.

On myös täysin ok, jos ei halua tehdä mitään. Kaikille seksi ja seksuaalisuus ei ole se juttu. Se voi myös tuoda nautintoa itselle, kun tajuaa ettei jokin asia olekaan itseä varten ja siitä voi päästää irti. 

Teksti: Hurman päätoimittaja Ida Vainionpää, joka mielellään toimii nautinnon puolestapuhujana!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s