Seksuaalioikeuksien 101: oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen

On vuorossa Seksuaalioikeuksien 101 -sarjan kolmas ja viimeinen osa. Tänään vuorossa on oikeus vaikuttaa ja oikeus yksityisyyteen.

Oikeus vaikuttaa

Oikeus vaikuttaa tarkoittaa, että pystyt tosiasiallisesti vaikuttamaan seksuaaliterveyttäsi koskeviin päätöksin ja seksuaalioikeuksien toteutumiseen yleisemmin yhteiskunnan eri tasoilla. Oikeus puolustaa seksuaalioikeuksiaan tulee taata laissa. Valitettavasti tämän oikeuden toteutuminen voi joskus olla harmillisen mutkikasta tai puutteellista myös Suomessa, jonka usein ajatellaan olevan “mallimaa” monessa suhteessa, eikä vähiten kun on kyse seksuaalioikeuksista ja tasa-arvosta.

Mitä oikeus vaikuttaa tarkoittaa käytännössä?

Oikeus vaikuttaa takaa, että muut eivät voi tehdä seksuaalioikeuksiesi toteutumista koskevia päätöksiä puolestasi. Muiden tekemiä päätöksiä voivat olla esimerkiksi sukuelinten silpominen, aborttioikeuden rajaaminen tai abortin kieltäminen, sukupuolen korjaamisen yhteydessä vaadittava lisääntymiskyvyttömyys tai vastaavasti vaikeudet saada leikkaus- ja hormonihoitoja, jos on saanut diagnoosin muunsukupuolisuudesta. Siinä missä sukupuoltaan korjaavilta vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä, voi sterilisaatiota muuten anovilla olla vaikeuksia saada lähetettä. Sikäli kun muiden tekemät päätökset loukkaavat seksuaalioikeuksiasi, on sinulla oikeus vaikuttaa esimerkiksi kansalaisvaikuttamisen kautta.

Oikeus yksityisyyteen

Oikeus perhe- ja yksityiselämään on laaja-alainen ihmisoikeus, joka käsittää muun muassa kirje- ja puhelinsalaisuuden, kunnian suojan, tietosuojan ja oikeuden seksuaaliseen identiteettiin. (Suora lainaus Ihmisoikeudet.net) Oikeus yksityisyyteen on siis ihmisoikeus, jolla on oma, tarkempi merkityksensä seksuaalioikeutena. Oikeus yksityisyyteen takaa luottamuksellisen terveydenhuollon ja mahdollisuuden päättää, mitä haluat kertoa seksuaalisuudestasi. Oikeus yksityisyyteen liittyy myös esimerkiksi mahdollisuuteen nauttia toiveitasi vastaavasti seksielämästä.

Mitä oikeus yksityisyyteen tarkoittaa käytännössä?

Nuoret saattavat joskus tarvita seksuaaliterveyspalveluihin huoltajan suostumuksen. Silloin oikeus yksityisyyteen ei toteudu. Myös esimerkiksi oman huoneen tai sen oven puuttuminen tai ovesta ilman lupaa kulkeminen saattaa loukata oikeutta yksityisyyteen. Tämä voi olla ongelmana etenkin laitoksissa.

Sinulla on oikeus päättää, mitä kerrot seksuaalisuudestasi ja/tai seksielämästäsi. Joskus etenkin julkisuuden henkilöiden seksuaalisuudesta ollaan kiinnostuneita ja heiltä saatetaan jatkuvasti kysyä aiheesta. Suuri yleisö saattaa olla kiinnostunut, mutta muilla ei kuitenkaan ole oikeutta saada tietää jonkun seksuaalisuudesta sellaista, mitä toinen ei halua kertoa. Esimerkiksi sateenkaarevilla ei ole velvollisuutta kertoa sukupuoli-identiteetistään tai seksuaalisesta suuntautumisestaan. Ethän myöskään kerro toisten sukupuoleen, seksuaalisuuteen tai seksielämään liittyviä, yksityisiä asioita muille tai esimerkiksi pakota ketään kaapista ulos.

Teksti: Vilja Luomala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s