Seksuaalioikeuksien 101: oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon

Seksuaalioikeuksien 101 -sarjassa on edetty toiseen osaan, jossa käsitellään oikeus suojeluun, terveyteen ja tietoon. Nämä oikeudet ovat ehkä perustavanlaatuisimpia seksuaalioikeuksia, jotka liittyvät läheisesti turvallisuuteemme ja hyvinvointiimme.

Oikeus suojeluun

Sinulla on oikeus suojella itseäsi ja tulla suojelluksi erilaisilta ei-toivotuilta teoilta ja terveysvaikutuksilta. Oikeus suojeluun koskee myös esimerkiksi seksuaalisuuteen tai kehoon liittyviä rajoituksia tai loukkauksia esimerkiksi uskonnon tai aatteen taholta.

Aivan keskeisiä seksuaalioikeuksiin ja suojeluun liittyviä käsitteitä ovat kehollinen ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Sinulla on oikeus päättää vapaasti kehoasi ja seksuaalisuuttasi koskevissa asioissa. Sinun kehosi on sinun. Sinun seksuaalisuutesi on sinun. Näihin asioihin ei kenelläkään muulla ole mitään sanomista.

Mitä oikeus suojeluun tarkoittaa käytännössä?

Seksuaalisen kanssakäymisen tulee perustua suostumukseen. Aina. Piste.

Jos oikeuttasi suojeluun ei kunnioiteta, saatat kokea seksuaalista kaltoinkohtelua. Seksuaalista kaltoinkohtelua voi olla muun muassa koskettelu, ahdistelu, seksuaalisuuden haukkuminen ja seksuaalinen väkivalta. Kaltoinkohtelun kokeminen voi aiheuttaa esimerkiksi ahdistusta ja pelkoa. Voit ottaa yhteyttä läheiseen aikuiseen tai asiantuntijaan, Väestöliitolla ja monilla muillakin järjestöillä on asiantuntijachatteja ja auttavia puhelimia viikottain.

Suomessa jopa puolet ihmisistä ei käytä kondomia uuden seksikumppanin kanssa. Kondomia tulisi kuitenkin käyttää, koska raskaudenehkäisyn lisäksi se suojaa seksitaudeilta. Voit hyvin vaatia seksikumppaniltasi, että kondomia käytetään. Ehkäisystä on muutenkin hyvä puhua ennen seksiä.

Oikeus terveyteen

Oikeus terveyteen liittyy vahvasti terveydenhuoltoon. Sinulla on oikeus saada tarvitsemaasi terveydenhuoltoa nopeasti myös seksuaaliterveysasioissa. Sinulla on oikeus tietoon ja välineisiin, joilla voit ehkäistä epätoivottuja raskauksia ja seksitauteja. Oikeus terveyteen koskee myös raskaudenkeskeytystä tai vastaavasti tukea raskauden aikana.

Mitä oikeus terveyteen tarkoittaa käytännössä?

Joissain Suomen kunnissa on otettu käyttöön maksuton ehkäisy nuorille, esimerkiksi alle 25-vuotiaille. Tämä turvaa sen, että nuorilla on pääsy juuri heille itselleen sopiviin ehkäisyvälineisiin. Ehkäisyneuvonta on ollut kuntien vastuulla vuoden 1972 kansanterveyslaista alkaen. Voit selvittää oman kuntasi tilannetta hakemalla “ehkäisneuvonta + kunnan nimi” jossain hakukoneessa.

Kuitenkin vaikkapa sateenkaarevuus vaikuttaa seksuaaliterveyskysymyksiin. Myös sateenkaarevilla ihmisillä on oikeus terveyspalveluihin, joissa heidät kohdataan asiantuntevasti ja luottamuksellisesti. Esimerkiksi hiv-tartuntoja todetaan eniten niiden miesten, jotka harrastavat seksiä toisten miesten kanssa, keskuudessa. Transihmisillä on omat seksuaaliterveyteen liittyvät tarpeensa, mutta tietoa jakavaa materiaalia on niukasti.

Oikeus tietoon

Seksuaaliterveyteen ja -oikeuksiin liittyy paljon informaatiota. Sinulla on oikeus tietää esimerkiksi ehkäisystä ja seksitaudeista. Lisäksi tieto seksuaalioikeuksista (eli juuri näistä, mitä tämä juttusarja käsittelee!) on tärkeää. Myös tietoa ja kasvatusta seksuaalisuudesta ja sen luonnollisuudesta ja ilmaisemisesta tulee olla saatavilla. Tiedon tulee olla syrjintää ja stigmaa vähentävää. Nimenomaan tieto mahdollistaa itsensä suojelemisen ja hyvän seksuaaliterveyden.

Mitä oikeus tietoon tarkoittaa käytännössä?

Oikeus tietoon liittyy vahvasti seksuaalikasvatukseen. Seksuaalikasvatuksen tavoitteena tulee olla, että ihmiset osaavat tehdä seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyviä päätöksiä täysin informoituina ja vapaasta tahdostaan. Seksuaalikasvatuksen tulee tarjota tietoa kohderyhmälle ymmärrettävällä kielellä.

Suuri osa seksuaalikasvatuksesta tapahtuu kouluissa. Valitettavasti oppikirjat saattavat olla jämähtäneitä vanhanaikaisiin ajatusmalleihin, kuten Hurmassa on kirjoitettu jo aiemmin. Myös koti ja muu ympäristö tekee seksuaalikasvatusta epävirallisesti. Esimerkiksi Hurma välittää seksuaalisuuteen liittyvää tietoa. Usein median välittämä kuva seksuaalisuudesta on yksipuolista. Siksi muunlaistakin tietoa tulee olla saatavilla.

Teksti: Vilja Luomala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s