Ihan käypää valuuttaa – naisen keho kansantalouden pelastajana ja kuormittajana

Missä sinä olit kun kuulit synnytystalkoista? Minä luin siitä twitterissä, jossa joku humoristisesti heitti, että: ”onko Suomesta tulossa Gilead*?”. Myöhemmin estin kyseisen twiittaajan, sillä hänen ennen niin nokkelat kaskunsa muuttuivat hyvin nopeasti egoistisiksi ja miesvihaa henkiviksi one-linereiksi entisen poliittisen debatin sijaan.


Se mistä oikeasti loukkaannuin synnytystalkoo-puheissa oli se, että sitä kävivät väärät tyypit. Sellaiset henkilöt, joiden lapsiluku oli tullut täyteen jo paljon ennen nykyisen kaltaisen yhteiskunnan valmistumista. Poliitikot, jotka lähinnä puhuivat siitä miten nykyiset sukupolvet tarvitsevat uusia maksamaan edellisten hoidot. Sellaiset tyypit, jotka eivät edustaneet minun sosioekonomista taustaani ollenkaan.

Tuntui kuin kukaan ei olisi käyttänyt minun, biologisesti parhaassa lapsentekoiässä olevan nuoren naisen ääntä. Minä ja kanssakollegani yritimme parhaamme mukaan avata suumme aina kun saimme otettua puheenvuoron, mutta vähäiseksi se jäi.

On kaksinaismoraalista väittää, että me nykypäivän naiset saisimme elää elämäämme vapaina odotuksilta. Aikaisemmin tänä vuonna kohahdutti Aamulehden päätoimittajan rekrytointi, jossa haastattelija kertoi hakijalle, miten hänen täytyisi vanhemmuuttaan toteuttaa. Se, onko vanhempi vai ei, ei tee kenestäkään huonompaa tai parempaa työntekijää. Jos kyseessä olisi ollut mies, seuraava kysymys olisi ollut ajaako hän bensa- vai diesel-autoa.

Kun naiset hakevat johtajiksi, kannattajat tituleeraavat heitä Muumimammoiksi tai leijonaemoiksi. Miehiä kuvaillaan yleensä sankareiksi, sotaan viittaavin termein tai vahvoin adjektiivein. Onko totta, että eri sukupuolia rekrytessä odotamme hakijoilta eri ominaisuuksia vai onko tässäkin kyse vain historian havinoista? Naisjohtajat.fi julkaisi vuonna 2017 usean johtaja-asemassa olevan naisen haastattelun sivuillaan. Moni heistä koki, että oli saanut taistella paikastaan, rikkoa lasikaton ja kun tuntui, ettei osaa, niin joku nuorempi ja kokemattomampi mies jo sanoi, että hän osaa (vaikka ei oikeasti osannutkaan).

En tiedä ovatko ne tahot, jotka syntyvyyden laskusta ovat huolissaan, miettineet sitä, että jos meillä nuoremmilla sukupolvilla olisi esimerkiksi turvattu toimeentulo ja katsoisimme luottavaisemmin mielin tulevaisuuteen, niin ehkäpä niitä lapsiakin syntyisi. On kuitenkin aina jokaisen oma päätös haluaako lisääntyä vai ei, eikä sen keskustelun pääpointin pitäisi olla kansantalous.

*Gilead on kuvitteellinen maa Handmade’s tale -kirjassa ja sarjassa, jossa osa naisista alistettu synnytyskoneiksi.

Teksti: Iida Yliannala

Kolumnisti on helsinkiläinen pienen mäyräkoirapojan mamma, joka blokkaa twitterissä Mikael Jungneriakin nopeammin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s