Hyväksyykö Suomi ihmisoikeuksien polkemisen?

”Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen.” Iida Yliannala pohtii blogissa, miten voisimme puuttua yhteisten eurooppalaisten arvojen, kuten tasa-arvon ja ihmisoikeuksien alasajoon.

Puolassa käytiin tänä syksynä parlamenttivaalit eikä Unkarissa samana viikonloppuna käytyjen aluevaalien tuloskaan päässyt Eurooppa-politiikkaa seuraavaa yllättämään. Molemmat maat ovat tunnettuja oikeusvaltioperiaatteen alasajamisesta nykyisessä valtion hallinnossa sekä ihmisoikeuksien kuten esimerkiksi seksuaaliterveyden laiminlyönnistä. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 2. artiklassa on määritelty Euroopan kansalaisen perusoikeudet, joita ovat; ihmisarvon ja -oikeuksien kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo sekä oikeusvaltioperiaate. Puolassa ja Unkarissa nämä arvot ovat nyt uhattuina – ja ovat olleet jo hetken aikaa.

Puolassa äärioikeistolainen Laki ja Oikeus -puolue on hyvin suosittu myös esimerkiksi nuorten perheiden keskuudessa, sillä he ovat panostaneet eri etuuksiin sekä saaneet luotua uusia työpaikkoja. Kuulostaa paperilla oikein hyvältä. Laki ja Oikeus -puolue ei kuitenkaan ole levännyt laakereillaan vaan on myös kiristänyt aborttilainsäädäntöä, vainonnut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sekä kiristänyt maahanmuuttolainsäädäntöä. Eikä siinä vielä kaikki, puolue on tunnettu myös median kiristyksestä.

Nykyinen poliittinen tilanne ympäri maailman on monilta osin huolestuttava. Mielestäni kuitenkin kaikkein huolestuttavinta on se, että Euroopan Unionin jäsenmaat eivät enää jaa yhteisiä arvoja. Euroopan Unionia ovat aina yhdistäneet yhteiset arvot, joista ei voi tinkiä; ihmisarvo, demokratia sekä osallisuus. Suomen EU-puheenjohtajuus jatkuu vuoden loppuun asti, joten hyväksyykö Suomi siis ihmisoikeuksien polkemisen?

Huolestuttavaa on myös se, että Euroopan unionilla ei ole työkaluja ihmisoikeuksia rikkovien maiden rajoittamiseen tai rikkomuksiin puuttumiseen, sillä muun muassa nämä asiat unionissa ovat yksimielisyyspäätöksiä. Kaveria ei jätetä -mentaliteetti on sellainen arvo unionissa, jota arvostan sydämeni pohjasta. Kun kyse on Puolan ja Unkarin välisestä vispilänkaupasta, jossa puolletaan kaverin päätöksiä muun muassa maahanmuuttajien olojen kurjistamisesta, saisi mentaliteetin heittää vaikkapa kankkulan kaivoon.

Minä olen aina asunut Euroopan Unioniin kuuluvassa Suomessa, eli syntymästäni saakka olen saanut kutsua itseäni Euroopan Unionin kansalaiseksi, eurooppalaiseksi. Henkilökohtaisesti minua järkyttää se, että EU:ssa ei ole mahdollisuutta toimia estääkseen yhteisiä sääntöjä rikkovia maita. Demokratiassa pahinta ja parasta on se, että kuka vain voi menestyä. Välillä se tarkoittaa sitä, että politiikassa valtaa saavat myös ne, jotka rikkovat ihmisoikeuksia ja haluavat lamauttaa demokratian.

Minun Euroopan unionissani ei ole tilaa maille, jotka rikkovat systemaattisesti koko valtion tasolla ja poliittisen järjestelmän puitteissa ihmisoikeuksia. Meidän on löydettävä parempia ja vahvempia tapoja puuttua eurooppalaisten arvojen rikkomiseen ja alasajoon. Olisiko paras tapa rahoituksen säätely vai joku muu, siihen minulla ei ole vastausta. Siitä olen kuitenkin varma, että meidän ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota arvostavien on toimittava pian, yhteisenä rintamana, jotta emme löydä itseämme Euroopan unionin raunioilta.

Teksti: Iida Yliannala

Iida Yliannala on 23-vuotias opettajaopiskelija, Eurooppanuori ja nuori eurooppalainen, joka on huolissaan oikeusvaltioperiaatteen unohtumisesta ja ihmisoikeuksien murtumisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s