Hurman uudet tuulet

Hurmassa puhaltaa nyt uudet tuulet, nimittäin päätoimittajan on aika vaihtua! Uusi vuosi startataan uuden päätoimittajan mietteillä seksuaalioikeuksista ja niiden toteutumisesta.

Hurmassa puhaltaa nyt uudet tuulet, nimittäin Emilia Toivasen on aika väistyä päätoimittajan roolista ja tehdä tilaa uudelle!

Hurman uutena päätoimittajana jatkan minä, Ida Vainionpää (she/her), Väestöliiton nuorisotyöryhmän tuoreehko jäsen ja nautinnon puolestapuhuja. Seksologia on minulle alana tärkeä ja koulutusta siitä löytyy seksuaalineuvojan verran, eikä se varmasti jää alan viimeiseksi koulutukseksi.

Seksuaalioikeudet ovat tärkeitä ihmisoikeuksia ja puhun niiden puolesta mielelläni. Kerrattaisiinko niitä näin uuden vuoden alkuun vähän?

Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka koskevat seksuaalisuutta. Ne perustuvat tieteelliseen tietoon ihmisen seksuaalisuudesta. Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä ja nautinnon ja hyvinvoinnin lähde. Seksuaalisuus vaikuttaa positiivisesti itsensä toteuttamiseen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Seksuaalioikeudet suojelevat meidän jokaisen seksuaaliterveyttä ja tämän saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi täytyy seksuaalioikeuksia kunnioittaa, suojella ja toteuttaa. (WAS, seksuaalioikeuksien julistus, 2014.)

Seksuaalioikeuksien perustana ovat vapaus, yksityisyys, itsemääräämisoikeus ja tasa-arvo (Väestöliitto). Seksuaalioikeuksiin kuuluvat tasa-arvo ja syrjimättömyys, jokainen on oikeutettu seksuaalioikeuksiin ilman erittelyä taustojen, ulkonäön tai muiden seikkojen perusteella. Jokaisella on oikeus elämään, vapauteen ja turvallisuuteen, eikä tähän saa vaikuttaa esimerkiksi seksuaalinen suuntautuminen. Jokaisella on itsemääräämisoikeus ja oikeus keholliseen koskemattomuuteen, sisältäen vapauden kidutuksesta, alentavasta kohtelusta ja kaikista väkivallan muodoista. Jokaisella tulee olla myös oikeus yksityisyyteen, jota muut eivät saa loukata. Jokaisella on oikeus seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin, ikätasoiseen seksuaalikasvatukseen, tietoon ja koulutukseen. Jokaisella tulee olla oikeus päättää omasta kumppanista/kummppaneista ja mahdollisesta naimisiinmenosta. Oikeus päättää haluaako lapsia ja tietoa siitä miten lasten saamiseen voi saada apua. Jokaisella on oikeus omiin mielipiteisiin ja ilmaisun vapauteen, omaa seksuaalisuutta on esimerkiksi oikeus ilmentää ulkonäöllä, viestinnällä ja käyttäytymisellä. Jokaisella on myös oikeus hakea oikeutta ja hyvitystä jos hänen seksuaalioikeuksiaan loukataan. Ennen kaikkea jokaisella on oikeus tyydyttävään ja turvalliseen seksielämään. Seksuaalioikeudet ja niiden toteuttaminen kuuluvat kaikille  kunhan ei loukkaa tai vahingoita muita. (WAS, seksuaalioikeuksien julistus, 2014.)

Erityisesti seksuaalioikeuksissa pidän kohdasta ”jokaisella on oikeus tietoon”. Tiedon saannin tulisi olla ehdottomasti jokaisen oikeus. Näin ei kuitenkaan vielä ole ja se on surullista. Oikean tiedon avulla voimme kehittyä ihmisinä ja maailmana. Viedä eteenpäin terveempiä ja parempia rakenteita ja luoda sellaista maailmaa, jossa jokaisen olisi hyvä olla. Sitä kohti pienin, mutta varmoin askelin, eikös?

Teidän uusi päätoimittajanne, lempeän tulinen hömpöttäjä, Ida Vainionpää.

PS. Hurmalehden verkkosivu vaatii päivitystä, hoidamme asiaa alkukevään aikana! Verkkosivun lisäksi alamme päivittämään Hurman instagramiin @hurmalehti.fi erillisiä lyhyempiä postauksia seksuaalioikeuksiin liittyen. Tervetuloa mukaan!

Lähteet:

WAS, seksuaalioikeuksien julistus, 2014. Suomentanut Paalanen, T. Sexpo säätiö.  https://sexpo.fi/kannanotto/seksuaalioikeuksien-julistus/

Väestöliitto. Seksuaalioikeudet- ja kasvatus. https://www.vaestoliitto.fi/seksuaalisuus/seksuaalioikeudet/

Teksti: Ida Vainionpää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s