Etäsuhdearjen sankarit

Nuorten parisuhteet ovat usein etäsuhteita esimerkiksi eri asuinkaupunkien, vaihto-opiskelun tai varusmiespalveluksen takia. Miten etäsuhdearjesta saa sujuvampaa? Hurma listaa käytännölliset vinkit.

Nuorten parisuhteet ovat usein etäsuhteita esimerkiksi eri asuinkaupunkien, vaihto-opiskelun tai varusmiespalveluksen takia. Etäsuhdearki eroaa maantieteellisesti läheisistä suhteista paitsi tapaamisten tiheyden, myös kommunikaation määrän ja muodon suhteen. Armeijan tiukat säännöt ja aikataulut tai eksoottisen vaihtokohteen täysin eri aikavyöhyke tuovat omat haasteensa suhteessa tapahtuvaan viestintään. Netti on pullollaan etäsuhdeneuvoja, jotka tiivistetysti menevät suunnilleen näin: puhukaa ja sanokaa hyvää yötä ja hyvää huomenta joka päivä, soittakaa videopuheluita ja kehitelkää yhteistä tekemistä kuten saman elokuvan katsomista synkronoidusti sekä pitäkää mielessä etäsuhteen “loppupäivämäärä” (olettaen, että ette halua jatkaa etäsuhdetta pysyvästi).

Näillä neuvoilla on kiistattomat ansionsa, mutta harmillisen usein ne jäävät kovin yleiselle tasolle. Kun suhteessa on varmistettu, että osapuolet ovat samalla aallonpituudella (mikä on ehdottoman tärkeää!), on aika miettiä käytännön toteutusta. Miten etäsuhdearjesta saa toimivan? Tässä joitain ehdotuksia, jotka on kerätty netistä löytyvistä listoista, kavereilta kysymällä ja itse ideoimalla.

Sovitut aikataulut

Kun suhteessa on sovittu kommunikaatioon ja tapaamiseen liittyvistä periaatteista (esimerkiksi kuinka usein soitellaan ja tavataan ja mitä kanavia käytetään), on syytä ottaa kalenteri esiin ja sopia aikatauluista yhdessä. Puhelut ja tapaamiset on hyvä ajoittaa etukäteen, koska arjessa niin moni muukin asia vie aikaamme. Kun molemmille on selvää, että on tiedossa Skype-treffit torstaina klo 19, on muut askareet helpompi ajoittaa niin, että ne eivät varjosta yhteistä aikaa. Tämä ei tietenkään sulje pois myös spontaaneiden puheluiden mahdollisuutta olosuhteiden sen salliessa, mutta auttaa arjen aikatauluttamisessa.

Tapaamisten sopiminen yhdessä etukäteen (mahdollisia yllätyksiä lukuunottamatta!) on varsin itsestäänselvä neuvo, ja monen parin mielestä seuraava tapaaminen olisi hyvä aina olla tiedossa. Tämä saattaa asettaa haasteita todella pitkien välimatkojen kaukosuhteille, mutta tieto seuraavasta tapaamisesta helpottaa kalvavaa ikävää.

Myös merkkipäivistä on hyvä molempien olla ainakin tietoisia. Esimerkiksi syntymäpäivät ja ehkä nimipäivät, vuosipäivät ja muut juhlat joihin teidän odotetaan osallistuvan yhdessä (kuten tuttujen häät tai sukujuhlat) kannattaa merkata kalenteriin.

Jaettu kalenteri

Jaettu kalenteri on varmaankin kätevin tapa paitsi merkitä yhteisiä suunnitelmia, myös pysyä perillä kumppanin arjesta. Kumpikin siis käyttää omaa digitaalista kalenteriaan (esim. Google-kalenteri), mutta jakaa sen toiselle niin, että hän voi joko katsella tai myös muokata sitä. Jaetun kalenterin hyvä puoli on sen näppäryys. Menoja ei tarvitse käydä kumppanin kanssa erikseen yksityiskohtaisesti läpi, kun ne voi kurkata kalenterista. Tällöin saa tietää nopeasti, koska kumppani on vaikkapa tapaamisessa ja kiireinen, eikä siis ehdi vastata. Kalenteriin voi myös merkitä muistettavia asioita kuten eräpäiviä ja laittaa merkintöihin ilmoituksia. Jos käytätte perinteisiä tai synkronoinnin kannalta epäyhteensopivia kalentereita, voitte myös pitää vaikkapa viikottaisia kalenteripalavereita videopuhelun välityksellä.

Lainassa olevat vaatteet/muut tavarat

Etäsuhteessa läheisyydenkaipuu on usein kylässä. Varsinkin ihmiset, joille fyysinen kosketus on luontainen tapa lähettää ja vastaanottaa hellyyttä ja rakkautta, kärsivät kosketuksen mahdottomuudesta etäsuhteessa. Joskus pelkkä kosketuksesta puhuminen saattaa auttaa. Voit sanoa esimerkiksi “Lähetän sinulle halin” tai “Haluaisin, että silität hiuksiani”. Kosketuksen kaipuuta voi helpottaa konkreettisten tavaroiden koskeminen, esimerkiksi kumppanin vaatekappaleen lainaaminen. Tai toimisiko ehkä tyynyliina?

Skype

Videopuheluiden soittaminen on mahdollista monilla erilaisilla sovelluksilla. Videopuheluiden jättiläinen lienee silti edelleen Skype. Plussaa on, että Skypessä pystyy jakamaan oman näyttönsä toiselle. Skype on ilmainen ja toimii monella eri alustalla (puhelin, tabletti, tietokone); puhelun osallistujilla voi olla erityyppiset laitteet käytössä. Eli ei huolta, jos toiselle on kätevämpää soittaa läppärin avulla ja toisella on vain kännykkä käytettävissään!

Esimerkkejä muista suosituista sovelluksista, joilla voi soittaa videopuheluita: Facebook Messenger, WhatsApp, Google Duo, Snapchat, Instagram.

Virtuaaliset lounas- tai päivällistreffit

Mitä videopuhelun aikana voi sitten tehdä? Yksi idea on ruoan laittaminen ja syöminen yhdessä lounas- tai päivällistreffien tapaan. (Jos olette eri aikavyöhykkeillä, tämä saattaa tosin vaatia sumplimista.) Kokkaillessa on kivaa, että on juttuseuraa, ja kun ruoka on valmista, pääsee istahtamaan pöytään kumppanin kanssa. Voitte myös valita reseptin yhdessä! Jos ei ole tarkkana, ruoanlaitto voi kuitenkin sotkea Skype-käytössä olevan laitteen roiskeisiin tai vaikka jauhoihin, eli sen sijoittamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Yhteinen harrastus

“Kun molemmat harrastaa samaa juttua, niin se ei vie yhteistä aikaa vaan molemmat voi mennä samaan tapahtumaan.”

Onko teillä yhteisiä harrastuksia tai kiinnostuksenkohteita? Joskus voi olla kivaa mennä yhdessä johonkin harrastustapahtumaan, järjestön leirille tai vaikka kiinnostaville messuille. Silloin harrastus ei ole pois yhteiseltä ajalta.

VR:n sarjaliput

Jos VR:n kyydissä matkustaminen on tuttua, kannattaa tarkistaa kaukoliikenteen sarjalippu. Opiskelijat saavat niistä alennusta. Myös varusmiesten alennukset kannattaa hyödyntää!

Päiväkirja / leikekirja

Päivä- tai leikekirjoja on varmasti niin monenlaisia kuin niiden tekijöitäkin. Kumppanit voivat esimerkiksi kirjoittaa vuorollaan päiväkirjaan tai leikekirjaan voi liimata kuvia, elokuva- tai junalippuja, runoja, syntymäpäiväkortteja tai karkkipapereita. Mielikuvitus on rajana!

Konkreettinen suunnitelma seuraavista askelista

Joskus voi tuntua siltä, ettei suhteen etävaiheelle näy loppua. Silloin konkreettinen suunnitelma saattaa auttaa. Suunnitelman voi tehdä vaikka aikajanan tai ajatuskartan muotoon paperille tai digitaalisesti. Suunnitelmaan voi merkitä esimerkiksi opinnot ja niiden sijainnit ja kestot sekä erilaiset parisuhteen virstanpylväät. Mikä asumismuoto teillä on toiveissa? Voitte valita itse, kuinka pitkälle tulevaisuuteen tuntuu luontevalta suunnitella.

Onnistuneet tapaamiset

Etäsuhteessa kasaantuu valtava paine niille kerroille, kun viimein nähdään. Silloin harmittaa, jos tapaaminen ei sujukaan odotetusti: toinen on kipeä tai tulee riitaa jostain. Tapaamisten suhteen täytyy hyväksyä, ettei jokainen kerta kumppanin kanssa ole täydellinen. Kaksi vinkkiä tapaamisiin liittyen:

Aikataulu kannattaa suunnitella niin, että on mielekästä tekemistä mutta myös vapaa-aikaa. Etenkin varusmiespalvelusta suorittavat saattavat olla viikonloppuisin aika väsähtäneitä ja kaipaavat lepoa.

Yhteinen aika on hyvä pyhittää ja sopia esimerkiksi somen ja videopelien kuluttamisesta toisen seurassa.

Teksti: Vilja Luomala

Kirjoittaja on gradun kanssa tuskaileva opiskelija, joka uskoo myös etanapostin voimaan etäsuhteessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s