Alastonkuvat puhuttaa – lähettääkö vai ei?

Ida Vainionpää pohtii KRP:n alastonkuvien jakamista käsittelevää TikTok-videota ja muistuttaa, että jokaisella on oikeus nauttia seksuaalisuudestaan – ja myös oikeus yksityisyyteen.

Suomen keskusrikospoliisi julkaisi 12. marraskuuta etenkin nuorten suosimassa Tiktok-palvelussa videon, jonka tarkoitus on muistuttaa alastonkuvien lähettämisen seurauksista. Video ei kuitenkaan keskity siihen, mitä seurauksia tapahtuu kuvia laittomasti eteenpäin levittäjille, vaan siihen miten koko kuvaa ei olisi kannattanut alun perin lähettää, saati ottaa.

Seksuaalioikeudet kuitenkin kertovat meille, että jokaisella on oikeus nautintoon ja oman seksuaalisuutensa toteuttamiseen haluamallaan tavalla, kunhan toisia ihmisiä ei vahingoita. Jokaisella tulee olla myös oikeus yksityisyyteen.

Runsaan negatiivisen palautteen vuoksi keskusrikospoliisi julkaisi uuden videon, jossa he uhrin syyllistämisen sijaan kertovat kuvia eteenpäin jakaneiden rikosoikeudellisesta vastuusta. Tämä julkaisu on kuitenkin saanut vain murto-osan katselukerroista verrattuna aikaisempaan videoon.

Nuorten Ääni-toimitus Instagramissa (@nuortenaani) otti myös kantaa julkaisuun ja teki oman version videosta, sellaisena kuin se olisi heidän mielestä alun perin pitänyt julkaista. Tympeät tytöt -tilin (@tympeattytot) Riina Tanskanen otti myös loistavasti kantaa puhuttaneeseen aiheeseen.

On ihan totta, että nudejen lähettämistä kannattaa harkita. Voi olla hyvä miettiä voiko se vaikuttaa elämään tulevaisuudessa ja haluaako esimerkiksi laittaa kasvonsa näkyviin kuvassa. Se ei kuitenkaan ole totta, että kuvan leviäminen olisi kuvan ottajan syy. Toisen henkilökohtaisten kuvien levittäminen luvatta on rikos. Ehkä kannattaisikin siis keskittyä itse ongelmaan, eli kuvia luvattomasti levittäviin ihmisiin. Miksi niin on pakko tehdä? Voisiko tätä estää esimerkiksi lisäämällä seksuaalikasvatusta ja lisäämällä tietoa suostumuksesta ja rajoista.

Nudet ja muut kuvat voivat olla tosi kivoja lähettää. Ne voivat lisätä kiihottumista, ihastumista ja rakkauttakin! Ne saattavat piristää ja saada kehon ihanasti hyrräämään. Kuvia lähettäessä täytyy kuitenkin aina muistaa suostumus. Haluaako vastapuoli varmasti saada sinulta tällaisen kuvan? Jos ei, kuvan lähettäminen on seksuaalista häirintää. Pitää myös muistaa kuvien henkilökohtaisuus, niitä ei tule levitellä! Kun suostumukset ovat kunnossa ja kaikki ovat mukana, niin sitten vaan chattaamaan!

Kyselin omilta Instagram-seuraajiltani ovatko he lähetelleet nudeja. Kyselyihin vastasi n. 70 henkilöä, joista 78% oli lähettänyt nudeja ja 98% oli sitä mieltä, että nudejen lähettäminen on tosi jees! Kyselin myös vinkkejä nudejen lähettämiseen: sain vastaukseksi jo yllä mainitun kasvojen pois jättämisen halutessaan sekä vain sellaisten kuvien lähettämisen, jotka tuntuvat itsestä hyvältä. Se onkin todella hyvä vinkki! Jos joku pyytää sua lähettämään kuvaa, etkä ole ihan varma sen lähettämisestä, kuuntele itseäsi! Toimi oman halusi mukaan, älä toisen halun mukaan.

Kyselin myös onko joskus käynyt huonosti tai hyvin nudejen lähettämisen jälkeen. Huonosti oli käynyt silloin, kun kuva oli lähetetty ilman suostumusta ja vastaanottaja ei olisi sitä halunnut. Hyvin oli käynyt silloin, kun kuva oli toivottu ja sen vuoksi piristi päivää!

Mitä tästä voisi oppia? Itse ainakin opin sen, että myös virallisten toimijoiden julkaisuja pitää katsoa ja arvioida kriittisesti, nudeja saa halutessaan lähettää ja niistä voi seurata paljon kivaakin. Ja että kuvien levittäminen ei ole kuvan ottajan, vaan kuvan levittäjän syy ja hän voi syyllistyä rikokseen. 

Teksti: Ida Vainionpää

Kirjoittaja on lempeän tulinen hömpöttäjä, Väestöliiton nuorisotyöryhmän tuore jäsen ja Hurma-lehden uusi kirjoittaja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s